AUGUSTINUS COLLEGE GRONINGEN

Nog voordat de aannemer van de nieuwbouw geselecteerd was, werd Projectum uitgenodigd voor het interieurontwerp. Voorafgaand aan het ontwerp zijn vele gesprekken en interviews geweest met docenten en personeel van de school.

Frans Korstjens, directeur van Projectum bv: “Als je in een vroegtijdig stadium in een positieve discussie gaat, kom je sneller tot nieuwe inzichten; het zet aan tot denken. Pas dan krijg je resultaat en excelleer je in je vak. Maak daarbij ook de verborgen bezwaren en opmerkingen van docenten zichtbaar en je bereikt de beste afstemming.”

Het Augustinus College is gericht op speciaal onderwijs waarbij je te maken hebt met leerlingen die extra gevoelig zijn voor omgevingsfactoren. Het zoeken naar balans in vormen taal, kleurgebruik, zichtlijnen, veiligheid en functionaliteit vraagt om meer zorg en aandacht. Goed overleg met docenten en uiteraard met de architect is een must! De leerling staat altijd centraal. “Een goede inrichting draagt bij bij het gevoel van de student”, vertelt Korstjens. “Het dient realistisch te zijn, met goede aansluiting bij de maatschappij, ook buiten de school. Zo heeft de school een extra aula, waardoor kinderen die extra zorg nodig hebben een veilige plek kunnen vinden. De vormgeving is organisch vriendelijk, daar is specifiek voor gekozen. Leerlingtafels hebben een rustig tafelblad van Ahorn en de stoelen geven een prettige beleving  door gebruik van pastelkleuren. Als je zo een klaslokaal binnenkomt, voelt het goed aan en daar gaat het om.”

Korstjens: “In elk project ontstaan weer nieuwe leerpunten. Elk project is immers weer anders. Het geleerde nemen we dan weer mee naar een nieuw project. Ondanks dat Projectum al vele jaren meeloopt in onderwijsland blijven we leren. Immers, kennis verwerven is kennis delen en toetsen. Door het geleerde goed te documenteren en telkens te raadplegen, weet je dat er meerdere invalshoeken zijn. Door goede discussies in een vroeg stadium voorkom je teleurstelling en onnodige kosten achteraf.” Telkens nieuwe ontdekkingen doen en er weer vragen over stellen, dat is voor Projectum de essentie van interieurontwerpen. Met plezier, trots en energie, blijven leren, net als op school, dat houdt het spannend.

Samenvattend kan Projectum stellen dat door optimale samenwerking met de bestuurders van de school, de leerlingen en de architect van het gebouw, het Augustinus College een geslaagd project is geworden.

ANDERE PROJECTEN IN ONDERWIJS